top of page
İBADET ÇEŞİTLERİ

Kulluk, Allah’a karşı olan vazifelerin yerine getirilmesidir. Bu da ibadetlerle sağlanır. İbadet, Allah’a kul olma durumudur. İbadetler genel itibariyle farzdır. Kur’an-ı Kerim’deki ayetlerde Allah’ın açıkça emrettiği şartlardır. Sünnete göre şekli ve ölçüsü belirlenir.
Genel olarak üç şekilde ibadet edilir. Bedenle yapılan ibadetler, malla yapılan ibadetler ve hem beden hem malla yapılan ibadetler olmak üzere çeşitleri bulunur.
1. BEDEN İLE YAPILAN İBADETLER

Bedenle yapılan ibadetlerdir. Bu ibadetlerde başkasına vekalet verilerek ibadet yerine getirilemez. Bu nedenle kişinin bizzat yaptığı ibadetlerdir.
Namaz kılmak ve oruç tutmak bedenle yapılan farz ibadetlerdir. Buna cihat ve zikir çekmek de dahil edilebilir.
Fakat sağlık sorunları nedeniyle oruç tutamayan bir insan fidye vererek (bir günlük yemek parası) oruçtan muaf sayılabilir. Bunun için doktor tavsiyesine uymak gerekir.
A. NAMAZ

Namaz;tekbir ile başlayan, özel okuyuşları, duaları ve hareketleri olan ve selam ile tamamlanan bir ibadettir.
Namaz Allah (c.c)'a karşı saygımız, teslimiyetimizi, itaatimizi ve teşekkürümüzü ifade eder.
Namaz dinimizin direğidir. Nasıl ki bir apartmanı taşıyan kolonları kırdığımız zaman o apartman çöker,mahvolursa, aynı şekilde bizler de namazlarımızı kılmazsak, o vakit bizim de imanımız, ahlakımız, dinimiz çöker ve mahvoluruz. Allah'ın azabına uğrarız.
Bundan dolayıdır ki, imandan sonra en önemli ibadet namazdır. Rabbimiz mukaddes kitabımız Kur'an-ı Kerim'de cehenneme giren insanların hallerini şöyle anlatıyor:
"Cennette olan iman sahipleri, cehennemde azap gören insanlara sorarlar: "Niçin siz cehennemde acı çekiyor, azap ediliyorsunuz?" Cehennemde azap görenler şöyle cevap verirler: "Biz dünyada iken namaz kılmazdık. Fakiri yedirmezdik. Oyun ve eğlenceye, yanlış yollara dalanlarla beraber biz de dalardık. Biz böyle yaşarken ölüm gelip bize çattı."(Müddessir Suresi:39-47)
Onlar, gaybe inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar ve kendilerine rızık olarak verdiklerimizden infak ederler.
B. ORUÇ

11 ayın sultanı diye adlandırılan Ramazan ayında tuttuğumuz oruç, İslamın şartları arasında yer alır.
Oruç, tanyerinin ağarmasıyla birlikte güneş batımına kadar yiyecek, içecek ve cinsel münasebetten ve ayrıca yalandan, kötü sözden ve kötü düşüncelerden uzak durarak gerçekleştirilen bir ibadettir.
Amaç kişinin aç ve susuz kalması değil nefsini terbiye etmesi, Allah rızası için açlığa ve susuzluğa dayanması, varlığa şükretmesi ve durumu olmayan kişileri daha iyi anlamayı amaçlamaktadır.
2. MAL İLE YAPILAN İBADETLER
Mali ibadetler, parayla, malla ve mülkle yapılan ibadetlerdir. Zekat vermek, sadaka vermek, kurban kesmek gibi ibadetler mali ibadetlerdir. Bu ibadetler vekalet verilerek yaptırılabilir. Bir kişi zekatını dağıtması için bir başka kişiyi vekil tayin edebilir. Kurban kesme ibadetinde de kesen kişiye her hissedar vekalet verir.

KURBAN
Kurban Yüce Allah'ın rahmetine yaklaşmak için ibadet niyeti ile kesilen özel hayvandır. Kurban bayramı günlerinde (ilk üç günde) böyle Allah rızası için kesilen kurbana (Udhiyye), bunu kesmeğe de "tazhiye"denilir.
ZEKAT

Zekât sözlükte; artma, çoğalma, arıtma, bereket ve övme anlamlarına gelir. Bir fıkıh terimi olarak zekât şöyle tarif edilir: Belli mal türlerinin belirli bir bölümünü, Allah Teâlâ’nın belirlediği bir kısım müslümanlara mülk olarak vermektir.
Malî ibadetlerden biri olan zekat, İslâm’ın beş temel esasından olup, hicretin ikinci yılında Medine’de farz kılınmıştır.
“Onların mallarından, kendilerini temizleyeceğin, arıtıp yücelteceğin bir sadaka al ve onlar için dua et; çünkü senin duan onlara huzur verir. Allah işitendir, bilendir.” (Tevbe, 9/103) buyrulmaktadır.
3. HEM BEDEN HEM MAL İLE YAPILAN İBADETLE
Hem parayla hem de bedenle yapılan ibadetlerdir. Hacca gitmek bu tür ibadettir. Maddi gücü yeten ve sağlık durumu iyi olan herkes için hac farzdır.
HAC

Müslümanlar tarafından kutsal olarak kabul edilen Kabe, Mekke çevresi ve diğer kutsal toprakların belirli zaman aralığında ziyaret edilmesi anlamına gelen Hac; İslam’ın şartlarından biri olarak, her yıl milyonlarca Müslüman tarafından gerçekleştirilen bir ibadettir.
Kuran-ı Kerim’de bulunan Hac Suresi, Bakara Suresi ve Al-i İmran suresinde sık sık bahsedilen Hac, günahlardan arınmanın en güzel yollarından biri olarak betimlenmiştir.
HAC NASIL YAPILIR?
Hac için ilk olarak ihrama girilir, ardından Kabe ziyaret edilir ve bu sırada tavaf yapılır. Arafat’ta vakfe yapılması, Mina’da şeytan taşlanması ve kurban kesilmesi ile devam eden hac son bir Kabe tavafı ile sona erer.
HAC ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
A. İFRAD HAC
Umre olmadan yapılan hac olarak tabir edilen ifrad hacı esnasında hacı adayı ihrama girerken sadece hac yapmaya niyet eder. Sadece ifrad haccına niyet edenler; kurban kesmek ile yükümlü değildir.
B. TEMETTU HACCI
Kurban kesmenin vacip olduğu bu hac çeşidinde hacı adayı; hem umre hem de hac için ayrı ayrı ihrama girer. Hacı adayı ilk olarak umre amacıyla ihrama girer, ibadetlerini tamamlar ve ihramdan çıkar. Ardından da tekrar ihrama girerek hac ibadetini yerine getirir.
C. KIRAN HACCI
Hem haccın hem de umrenin tek bir ihramda yapılmasına Kıran haccı ismi verilir. Hacı adayının kurban kesmekle mükellef olduğu bu hac çeşidi esnasında kişi, öncelikle ihrama girer ve ihramdan çıkmadan umre ibadetini gerçekleştirir. Sonra da hac vazifelerini yerine getirerek, ihramdan çıkar.
bottom of page