top of page
3. AHLAK
AHLAK NEDİR?
Ahlak insanda olması gereken bir takım güzel huylardır.
Ahlak terbiye yoluyla, islam eğitimi ile kazanılır. Güler yüzlü olmak, temiz olmak, tevazulu olmak, affetmek, susmak, doğru konuşmak, sabretmek, güzel ahlaktan bazılarıdır.

Ahlak vazifelerimizin il ki Allah'a karşı olanıdır. Allah'ın ismini hürmetle anmak , o'nun sevgisini kalbe yerleştirmek, O'na isteyerek ibadet etmek, O ne söylemişse tereddütsüz kabul etmek ahlaki vazifelerimizdendir.
Sonra Peygamberimize karşı olan ahlak vazifemizdir. O hürmete en layık olandır. Onun getirdiklerini kabul etmek, ona hürmet etmek , adı anıldığı vakit salavat getirmek, o ne söylemişse tereddütsüz kabul etmek ahlaki vazifelerimizdendir.
Sonra Kitabımız olan Kur'an-ı Kerime karşı hürmet etmek, o okunurken sessizce dinlemek, onda emredileni yapıp nehyedilenden uzaklaşmak ahlaki vazifelerimizdendir


DİNİMİZ DE AHLAK
İslam dini kadar güzel ahlaka önem veren bir başka din veya düşünce sistemi görmek mümkün değildir. Öyle ki Peygamber Efendimiz ' İslam güzel ahlaktır' buyurmuştur. Hz Peygamberin güzel ahlaka teşvik eden bir çok güzel sözü vardır.
'Mü'minlerin en kamil olanı, ahlakı en güzel olanıdır'.

'Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim'.
'İçinizden en çok sevdiklerim ve kıyamet gününde bana en yakın olanlarınız, ahlakı en güzel olanlarınızdır'.
Peygamber Efendimizin güzel ahlaka teşvik eden ve kötü hasletlerden nehyeden hadisleri ise neredeyse bir kitap oluşturacak kadardır. O, sadece bu sözleri söylemekte kalmamış güzel ahlaki bizzat yaşayarak insanlara örnek olmuş ve öğretmiştir.
Bu yüzden O'nun ahlaki , İslam ahlakının en güzel tatbikatını oluşturmaktadır.

Peygamber Efendimiz güler yüzlü, nazik tabiatlı, ince ve hassas ruhlu idi. Katı yürekli, sert ve kırıcı değildi. Ağzından sert ve kaba hiçbir söz çıkmazdı. Başkalarını tenkit etmez, kimsenin ayıbını yüzüne vurmazd
Yanlış ve hoşlanmadığı bir davranış görünce 'içinizden bazıları şöyle şöyle yapıyor' diyerek bu davranışları yapanların kim olduklarını bell ve hiç kimseyi kırmadan yanlışı ve hataları düzeltirdi.
PEYGAMBERİMİZİN AHLAK TAVSİYELERİ
Kendisi için istediğini başkası içi,
Olduğu gibi görünmek ya da göründüğü gibi olmak,
Küçüklere sevgi büyüklere saygı,
Affetmek, hoşgörülü davranmak, başkalarının kusurlarını araştırmamak,
Sözünde durmak, ahde vefa göstermek,
Doğruluk ve dürüstlükten zerrece taviz vermemek,
Güvenilir olmak,
Kibirden, gururdan sakınmak, mütevazi olmak,
Cimrilikten uzak durmak, sabırlı olmak, adaletli olmak.
KUR'ANDA AHLAKİ SORUMLULUKLARIMIZ
Kur'an-ı Kerimde ahlak kelimesi doğrudan geçmemekle iki yerde hulk kelimesi geçmektedir. Fakat ahlaki davranışın kendisi Kur'an-ı Kerimin merkezinde yer alır. Bir yaşama tarzı olan ahlak Hz. Peygamberin şahsında açık bir şekilde somutlamıştır. O islam dininin inşa etmek istediği insan modelini göstermiştir. 'Andolsun Allah'ın resulünde sizin için en güzel örnek vardır'. (azap 21)

Ahlak bir toplumda genel olarak uyulması gereken görevlerin tümüdür. Bir toplumda iyi veya kötü davranışlar manzumesidir.
Ahlak hayatın kendisidir. Kulluğun, rızanın temel belirleyicisidir. İnsanı insan yapan değerlerdir.
1.Kulun Allah'a karşı sorumlulukları; İman, inanç kulun Allah'a karşı sorumluluklarını ifade eder. Takva ,zikir, şükür, tevekkül kulun Allah'a karşı sorumluluklarıdır.
2. Kulun kendisine ve çevresindekilere karşı sorumlulukları; Daha çok salih amel kavramı ile Allah'ı gözeterek insanlara karşı ahlaki sorumlulukları ifade eder.
bottom of page