top of page
2.İBADET

İBADET NEDİR?
İbadet, Allah'a tazim ve saygı göstermek, ve O'nun verdiği nimetlere karşı şükran borcunu yerine getirmektir.
"Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım". (Ez-Zariyat, 56)
Yüce Allah, diğer canlılardan farklı olarak akıl ve fikir vererek bizi, diğer varlıklar arasında seçkin bir durumda yaratmış, yaşayabilmemiz için, yeraltı ve yerüstü zenginliklerle doldurduğu dünyayı bir sofra gibi önümüze sermiştir. Cenab-ı Hak, verdiği nimetlerin çokluğunu hatırlatarak şöyle buyuruyor:
Hem size istediğiniz şeylerin hepsinden verdi öyle ki Allah'ın nimetini saysanız onu bitiremezsiniz, her halde insan, çok zalim, çok nankör". (İbrahim, 34

İbadet, bizi yaratıp vücudumuzu mükemmel organlarla donatan ve sayılamayacak kadar nimetler vererek bizi mülkünde barındıran Yüce Rabbimizin iyiliklerine karşı teşekkür borcunu yerine getirmektir.
Göklerin, yerin ve her ikisi arasındakilerin Rabbidir; şu halde O'na ibadet et ve O'na ibadette kararlı ol. Hiç O'nun adaşı olan birini biliyor musun? (19/65)
Gerçekten, sizin bu ümmetiniz tek bir ümmettir. Ben de sizin Rabbinizim, öyleyse bana ibadet ediniz. (21/92)

NİÇİN İBADET EDİYORUZ?
İnsan, ibadeti niçin yapar ve bu ibadet ona ne kazandırır? Bu iki sorunun cevabı bu âyette şöyle veriliyor: “Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize ibadet ediniz.”
Allah’ın bir ismi “Rab”dir ve her şeyi O terbiye etmiştir. İnsan ise abddir, kuldur; her şeyiyle Allah’ın terbiyesinden geçmiştir. Aklımızı anlamaya, kalbimizi sevmeye, hafızamı ezberlemeye, elimizi tutmaya, ayaklarımızı yürümeye, ciğerimizi solunuma, midemizi sindirime, aklımızı anlamaya elverişli tarzda terbiye eden Allah’tır.
Günlük hayatında bütün işlerini kul olmanın şuuruyla hep helâl dairesinde geçiren insan, belli vakitlerde Rabbinin huzurunda el bağlıyor. Ona, yine Onun emrettiği biçimde ibadetini takdim ediyor

İbadet görevlerini yaptığımız taktir de hem Allah'ın verdiği nimetlere karşı teşekkür borcunu yerine getirmiş oluruz, hem de O'nun sevgisini kazanmış oluruz.
Şüphesiz Rabbinin katında olanlar, O'na ibadet etmekten büyüklenmezler; O'nu tesbih ederler ve yalnız O'na secde ederler (7/206)
Öyle ki, Allah'tan başkasına ibadet etmeyin. Gerçekten ben, sizi O'nun tarafından uyaran ve müjdeleyenim; (11/2)
İBADETİN FAYDALARI

İBADETİN BİREYSEL FAYDALAR
***İbadetler insanın yaratanı ile ilişkisini güçlendirir.
“Kullarım sana beni sorduğunda (söyle onlara): Ben çok yakınım. Bana dua ettiği vakit, dua edenin dileğine karşılık veririm…” (Bakara suresi, 186. ayet)
***İbadetler insanın iç dünyasını aydınlatır.
“(Onlar) iman edenler ve gönülleri Allah’ın zikriyle sükûnete erenlerdir. Bilesiniz ki kalpler ancak Allah’ı anmakla huzur bulur.” (Rad suresi, 28. ayet)
***İbadetler insanda güven duygusunu geliştirir.
“…Ey nefisleri aleyhine haddi aşan kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki o, çok bağışlayan ve çok esirgeyendir.” (Zümer suresi, 53. ayet)
***İbadetler insanda sorumluluk bilincini geliştirir.
“Siz ey imana ermiş olanlar! Zorluklara sabırla katlanın ve birbirinizle sabırda yarışın, (doğru olanı yapmaya) her zaman hazır olun ve Allah’a karşı sorumluluk bilinci duyun ki mutluluğa erebilesiniz!”
İBADETLERİN TOPLUMSAL FAYDALARI
***İbadetler, güzel ahlakın gelişmesine katkıda bulunur.
“Ey resulüm! Elbette ki sen en güzel ahlak üzeresin.” (Kalem suresi, 4. ayet)
***İbadetler kötülükten alıkoyar.
“Sana vahyedilen kitabı oku ve namazını kıl. Muhakkak ki namaz, hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar…” (Ankebut suresi, 45. ayet)
***İbadetler sabrı ve diğerkâmlığı öğretir
***İbadetler sosyal yardımlaşmayı teşvik eder.
“Komşusu aç iken kendisi tok yatan bizden değildir.” (Müslim, İman, 74)
O, hanginizin daha güzel amel yapacağınızı sınamak içi ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır

Bedenimizin gerekli gıdalara ihtiyacı olduğu gibi ruhumuzun da gıdaya ihtiyacı vardır.
Ruhun gıdası iman ve ibadetlerdir.
İbadet ruhumuzu yükseltir, bizi kötülüklerden sakındırır, ahlakımızı olgunlaştırır ve en değerli varlığımız olan imanımızı korur.
İBADET İLE İLGİLİ KAVRAMLAR
1.FARZ
2. VACİP
Allah'ın Kur'an da kullarından kesinlikle yapmasını istediği iş ve davranışlara denir.
Namaz kılmak,
Oruç tutmak,
Zekat vermek,
Hacca gitmek bunlardandır.
Farz kadar kesin olmamakla birlikte kuvvetli bir delil ile yapılması emredilen şeydir.
Bayram namazları,
Vitir namazları,
Kurban kesmek gibi.
Dua ibadetin ruhudur ve halis bir imanın neticesidir. Dua Dergah-ı İlahiye açılan kapıdır.
Hadsiz olan aciz, fakirlik, kusur ve ihtiyaçlarımızı Allah'a karşı bilmektir ve Allah'a yalvarmaktır; Allah'tan istemek; Allah'tan medet beklemektir

bottom of page